Harp

De moderne harp is een vast lid geworden van het symfonieorkest. Toch is de harp één van de oudste instrumenten. Er zijn al afbeeldingen van gevonden op de piramiden van Egypte. Alleen zien ze er tegenwoordig wat anders uit. Ook is de harp een zeer wijd verspreid instrument; ze bestaan ook in Afrika en in het Verre Oosten.
In Europa wordt de harp als volksinstrument bespeeld in de Keltische landen, maar ook in Zuid-Duitsland en in Tirol. Laatstgenoemden hebben een pedaalsysteem om verschillende toonsoorten te kunnen spelen, terwijl de Keltische harp haken heeft. Daarom worden ze ook vaak haakjesharp genoemd.
Het toonbereik van de harp is het grootste van alle orkestinstrumenten en ze is al even doelmatig voor het spelen van solo-melodieën als voor de kabbelende snarenbegeleiding waar het vaak mee wordt geassocieerd. De belangstelling voor de harp als orkestinstrument werd in de negentiende eeuw ontwikkeld door componisten als Wagner en Tsjaikowski.

Wie kan er op harples?
Het is mogelijk om al van 5 á 6 jaar met harples te starten. Je kunt dan beginnen met een zogenoemde Tafel- of Troubadourharp. Dit is een kleine harp van ongeveer 80 cm hoog met 22 snaren. Als je haar bespeelt staat ze op een tafeltje voor je en rust met de klankkast op je rechter schouder.
Kinderen vanaf 9 jaar kunnen overstappen op een haakjesharp met meestal 34 snaren. Je kunt dan ook gemakkelijk stukjes met kruizen en mollen spelen.

Direct Inschrijven

Docenten